Nyheter

Simutek till Inspire Washington DC

Hur kan man bättre börja semestern än med en intensiv vecka på Microsofts globala konferens Inspire i hjärtat av Washington DC? Vid detta unika tillfälle kommer vi att ta del av Microsofts nya visioner omkring affärsappar i molnet som är enkla att komma åt och intuitiva att arbeta i.

Stor del av visionen kommer handla om standard och enkelhet i stället för skräddarsytt och komplext. Fokus på vertikala nischade appar som direkt ger ett värde för företag inom en specifik bransch, självklart fullt integrerade med alla övriga affärsfunktioner i molnet. Detta tänk ligger som hand i handske för oss och är länge något som vi trott på där GKS är och kommer bli en ännu viktigare pusselbit för affärsappar inom den grafiska industrin.

Efter en vecka fullspäckad med sessioner, möten och partnerutbyte kommer vi vara överösta med idéer, möjligheter och strategier inför början på en händelserik höst.

GKS och Agfa StoreFront – lyckad kombination i skarp drift

GKS och Agfa StoreFront - lyckad kombination i skarp drift

E-handel ökar starkt och det märks i behovet av ett mer integrerat och automatiserat flöde. VITT Grafiska har satsat på och haft en lyckad igångkörning av GKS E-handel med koppling till Agfa StoreFront. Denna produktkoppling innebär ett produktionsflöde med JDF från Agfas beställningsportal StoreFront in till GKS. VITT har idag ett trettiotal kunder upplagda för denna typ av beställningsflöde. Fredrik Avenhammar, miljö- och kvalitetssamordnare på VITT, är den som varit drivande sedan starten.

”Om man jämför med tidigare då vi knappade in ordrar i GKS Kalkyl som kommit in via mail så är detta en stor effektivisering. Vi har också haft GKS PlaceSimpleOrder som genererar friordrar men det var inte hundraprocentigt då vi missade produktionsstatistiken och det faktum att endast riktiga produktionsordrar kan köras i GKS Plan.”

GKS E-handel är en modul för att administrera artiklar för produktion eller inköp, on-demand eller på lager för slutkunden. Ett definierat gränssnitt (API) möjliggör för koppling mot valfri portal. Nyckelfärdiga lösningar finns idag mot Haikom webportal och Agfa Storefront.

”Med den här kopplingen minskar vi administrationen till ett minimum och produktionsordern innehåller all information när den kommer in. Det fungerar jättebra. I GKS Plan så ser man att jobbet får en JDF-symbol och skickas som sådant när produktionen är redo. När ordern är levererad så frisläpper jag den i GKS E-handel och då ligger den redo för fakturering i GKS Kalkyl.”

 

Snabb leverans med GKS Distribution

VITT Grafiska produktion är en av våra kunder som vi haft ett långt samarbete med. När det begav sig 2004 var det Dag Wassberg i egenskap av VD för Wassberg & Skotte som investerade i GKS och med tidens gång har det blivit fler funktioner och moduler i GKS för Vitt Grafiska.

VITT Grafiska kör alla GKS-modulerna idag. En modul som de introducerade för ett par år sedan och idag förlitar sig på för hanteringen av leveranser är GKS Distribution. Åsa Thorwaldsson är den som arbetar mest i GKS Distribution och här förbereds mellan 30-40 leveranser per dag. Åsa var lite skeptisk till en ny hantering av leveranser innan implementationen men var den som förvånade alla genom att omgående efter igångkörningen uttrycka sitt nöje med modulen.

Snabb leverans med GKS Distribution

”Allt går mycket smidigare och fortare än förut. Överlag är säljarna duktiga på att förbereda ordern med leveransadresser och distribution av upplagan i GKS Kalkyl och då är det bara för mig att välja transportsätt och frisläppa leveransen.”

VITT använder sig mest av transportörerna DHL och Posten. De har också kopplat på en lokal budfirma som de använder sig mycket av inom Stor-Stockholm. Denna transportör har de också satt upp med EDI-överföring vilket underlättar återkopplingen gällande leveransen.
Spårbarhet och avisering via mail eller sms är nu också inbyggt i GKS Distribution och detta är något som också används i de fall det uppstår frågor kring en leverans.

Åsa avslutar med att konstatera att mycket vill ha mer. ”Jag använder ju GKS Distribution dagligen och tycker att det fungerar jättebra men jag ser gärna att det byggs in fler tilläggstjänster och nya funktioner”.

Elanders väljer GKS i Polen

Paper on Demand Two-Way
Vi är glada över att Elanders Sverige har valt GKS som affärssystem till sitt dotterbolag i Polen. Mats Engvall, Produktionscontroller på Elanders Sverige, säger:

”Med GKS i Polen kan vi förädla vårt arbetsflöde med projektledning och produktion. Då både Sverige och Polen sitter med GKS kan informationen överföras i och med en ny orderexport. Informationen blir transparent mellan projektledningen i Sverige och produktionen i Polen.”


Vi är tacksamma för det fortsatta förtroendet från Elanders och ser fram emot nya projekt och ett givande samarbete.

Paper-on-Demand 2-way

Paper on Demand Two-Way
Den senaste versionen av paper-on-demand är nu lanserad och Elanders Sverige är först ut på banan tillsammans med Papyrus. Den nya lösningen innebär tvåvägskommunikation mellan GKS och pappersleverantören. Återkoppling att papperet är på väg samt avvikelser kan nu tas emot och kommuniceras i GKS.

”Vi ser stora fördelar med den nya paper-on-demand lösningen. Vi förbättrar pappershanteringen och får snabbt information om leveransavvikelser och kan därmed vidta nödvändiga åtgärder tidigt. Vi får också kontinuerlig information om var leveransen befinner sig, från att den plockas hos pappersleverantören till att den finns i huset. Att minska papperslagret och arbeta vidare med paper-on-demand är fortsatt viktigt för att få en bra lönsamhet.”

Mats Engvall, Produktionscontroller på Elanders Sverige, betonar vidare fördelarna med en fördjupad systemintegration mellan GKS och pappersleverantörerna. Lösningen är öppen för alla pappersleverantörer och är överlämnad till pappersleverantörernas branschorganisation KEPA för förvaltning.

123